Vijesti

SUĐENJE RANKO BABIĆ I OSTALI: UBIJENI OTAC I SIN U BUKVIKU

SUĐENJE RANKO BABIĆ I OSTALI: UBIJENI OTAC I SIN U BUKVIKU

Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su Smail i Emsad Kadirić ubijeni u zaseoku Bukvik kod Prijedora, dok je Mirsad Kadirić s dvije osobe odveden.

Nail Crnjenković se prisjetio prve ili druge sedmice augusta 1992. godine kada su u dvorište njegove porodične kuće došli Đuro Adamović, mali Bajica i treća, njemu tada nepoznata osoba. Za osobu pod nadimkom Bajica, svjedok je rekao da je poslije saznao da se zove Bratislav Bilbija, dok je za trećeg vojnika kasnije čuo da je kapetan Dragan Babić.

Svjedok je naveo da su osobe tražile njegovog brata Ferida i da su se u dvorištu zadržali maksimalno oko pola sata, a potom su otišli prema Kalaju i Ljeskarama.

“Predvečer je došla jedna osoba i rekla da je Emsad Kadirić ubijen i njegov otac Smail Kadirić, da je brat Mirsad odveden i da su još dvije osobe bile s njim. Nije rečeno ko ih je odveo, samo da su kombijem odvezeni. Rekla je da su iskopali raku za Emsada, a da je Smail ubijen u blizini kuće Adema Borovca… Rečeno mi je da je Đuro nosio nož, da su ga udarali, da je Smaila sjekirom udarao”, ispričao je svjedok.

On je kazao da je taj dan vidio Smailovo tijelo, te da je vidio tragove krvi na njegovoj odjeći i slomljene naočale. Tijelo ubijenog Emsada nije vidio, dodao je Crnjenković. Svjedoku je predočen iskaz iz istrage u kojem nije spominjao da je Adamović imao nož, na što je on odgovorio da je imao priliku vidjeti nož kod njega, te da se danas sjetio više detalja.

Bilbija, Adamović i Ranko Babić optuženi su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora. Na teret im je stavljeno da su u augustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima. Kako se navodi, dva lica su ubijena u Bukviku, a troje je odvedeno u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Smajo Kadirić je ispričao da je 12. augusta 1992. došla jedna osoba iz zaseoka Bukvik koja mu je saopćila da su njegov otac Smail i brat Emsad ubijeni, dok je brat Mirsad odveden.

Naveo je da je saznao kako su osobe Babić, Bratislav Bilbija zvani Baja i Ademović vršili pretres. Rekao je da je ove ljude poznavao iz viđenja, ali da nije imao nikada s njima kontakt. Ta grupa, prema njegovom kazivanju, uhvatila je brata Emsada i udarala ga nekim predmetom.

“Majka je bila uplakana. Tražila je da puste Emsada jer nije ništa kriv. Ne znam je li još neko odveden s Mirsadom. Znam da je on odveden u nepoznatom pravcu. Nađen je u Hurevu, na deponiji smeća”, izjavio je on.

Kadiriću je pokazan zapisnik iz istrage u kojem nije spominjao imena vojnika koji su ubili oca i brata. On je obrazložio da je to greška u pisanju. Također u dijelu izjave u istrazi, gdje je navedeno da je od komšije poslije rata saznao da je u ubistvu učestvovao komšija Baja iz Ljeskare, svjedok je rekao da je bio potresen i da je danas dao tačnu izjavu.

Suđenje se nastavlja 13. maja.

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti