Vijesti

NDC Prijedor – Razvoj programa na prevenciji konflikta u osnovnim školama

NDC Prijedor – Razvoj programa na prevenciji konflikta u osnovnim školama

Tim Nansen trenerica / prosvjetnih radnica šest osnovnih škola iz Prijedora i Oštre Luke učestvovao je na follow-up treningu za trenere gdje smo razgovarali o radu u multietničkim sredinama, jačali trenerske vještine i podsjetili se, demonstrirali i ponudili nove mogućnosti za rad na teme koje realizujemo u okviru programa “Mirovno obrazovanje / prevencija i upravljanje konfliktom u osnovnim školama”.

Podsjetili smo se i naučili nešto novo što je potrebno za uspješnu realizaciju radionice, koliko je bitna i na koji način podsticati inkluziju, motivisanost i dostupnost informacija o pomenutom programu većem broju učesnika / prosvjetnih radnika i učenika. Trenerice su kroz demonstraciju rada na teme “Identitet, stereotipi, predrasude i diskriminacija”, odnosno, “Vršnjačka medijacija” i “Vršnjačko nasilje” ponudili nove pristupe, metode i materijale za rad.

O razmjeni iskustava, novih saznanja, informacija i inovacija u programu diskutovali smo i sa gostom, predavačem Louis Francis Monroy, doktorskim kandidatom sa Univerziteta Birmingham, Engleska, koji je podijelio svoje iskustvo iz rada na polju mirovnog obrazovanja. Takođe, Suzana Agotić, predstavnica Nansen centra iz Osijeka predstavila je projekat “Kulturna i duhovna baština zavičaja”, jednog od uspješnih programa koji kancelarija u Osijeku provodi u osnovnim školama u Hrvatskoj već dugi niz godina.

Trening je otvorio mogućnosti za dalji razvoj programa koji se u osnovnim školama realizuje kroz „Nansen vršnjačke medijatorske sekcije i klubove“, kao i časove odjeljenjskih zajednica.

U radu treninga učestvovali su i članovi Nansen koordinacionog odbora za planiranje, g-đa Azra Pašalić i g-din Đorđo Jež. Follow-up T4T je organizovan u periodu 27-30.6.2016. godine u Rabcu, Hrvatska u okviru NDC Prijedor projekta koji se realizuje s ciljem poboljšanja inter-etničke i među-entitetske komunikacije i saradnje između Prijedora i Sanskog Mosta, odnosno, umrežavanja i jačanja kapaciteta uspostavljenih multi-etničkih resursnih grupa, a koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti