Vijesti

Održano predavanje o nasilju među mladima

Održano predavanje o nasilju među mladima

Nasilje među mladima jedan je od većih problema današnjice, koji je posljednjih godina u porastu u BiH. Ponašanje u djetinjstvu predstavlja obrazac za ponašanje odrasle osobe, kažu stručnjaci i naglašavaju da je potrebno sistemski rješavati ovakve probleme.

Na ovu temu, predstavnici Centra za socijalni rad i Centra javne bezbjednosti Prijedor, održali su predavanje učenicima osmog i devetog razreda Osnovne škole “Petar Kočić”.

Učenici su imali priliku čuti sve bitne informacije vezane za vršnjačko nasilje, počevši od same definicije, vrste nasilja, oblika, uzroka, posljedica pa do toga šta je potrebno učiniti kada se nađemo u situaciji i okruženju gdje postoji vršnjačko nasilje. Imali su priliku razgovarati sa predavačima i postavljati im pitanje o onome o čemu nisu dovoljno znali.

vrsnjacko

Na kraju su učenici postali svjesniji bitnosti znanja o ovoj temi, što je i bio cilj predavanja: „BUĐENJE SVIJESTI O PROBLEMIMA VRŠNJAČKOG NASILJA”. Predavači su zaključili da vršnjačko i seksualno nasilje, kao i probleme narkomanije, treba sistemski rješavati i podići na viši nivo. To je opšti problem koji se rješava zajedničkim aktivnostima roditelja, nastavnika, školskih psihologa i pedagoga, medija, te policijskih službenika i službenika Centra za socijalni rad.

M. Stegić

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti