Vijesti

U Banjaluci protest radnika za 1. maj

U Banjaluci protest radnika za 1. maj

U Banjaluci se danas za Međunarodni praznik rada organizuje šetnja sindikata. Reporter Buke je na terenu i donosi sve informacije i fotografije sa lica mjesta.

Savez sindikata Republike Srpske organizuje mirnu protestnu šetnju u Banjaluci, a planirano je da u protestnoj šetnji bude nekoliko hiljada radnika, najodgovornijih članova sindikata iz RS.

Kako je juče navela predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, protestnom šetnjom izražava se nezadovoljstvo položajem radnika u RS zbog neprimjenjivanja radno-pravnog zakonodavstva.

Nakon protestne šetnje od glavnog banjalučkog trga, planirano je da kolona prođe ispred zgrada Narodne skupštine i Vlade RS-a, a učesnicima protesta će potom u Parku „Mladen Stojanović“ biti pročitan prvomajski proglas, kako je navela, upućen onima koji nisu osigurali uvjete da radnici mogu da slave praznik rada.

Simbolično, učesnici protesta su pozvani i na „solo prvomajski pasulj“, koji će se dijeliti u parku.

– To će biti poruka ‘opasuljite se’ – rekla je Mišić na konferenciji za novinare.

Ističući da sindikalci trpe pritiske, Mišić Ranka je izrazila nezadovoljstvo, jer je policija u Banjaluci, navela je, po prvi put tražila da im plate osiguranje protestne šetnje.

Sindikat je dobio predračun od policije da uplate 3.080 KM za 77 policijskih službenika koji bi, po procjeni Policijske uprave Banjaluka, trebali da osiguravaju taj javni skup.

Mišić Ranka je dodala da su morali da plate taj iznos kako im se ne bi zabranio skup, iako oni nisu tražili policijsko osiguranje, dok su iz Policijske uprava Banjaluka rekli da, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, troškove angažovanja pripadnika policije na osiguranju skupa snosi organizator.

Pozvala je banjalučku policiju da kaže ko je još platio osiguranje protestnih šetnji i drugih sličnih skupova.

– Nikada ni jedan sindikat nije dobio zahtjev da plati ovaj skup i ovo sam doživjela kao lični pritisak – rekla je ona.

Odbacila je ponudu Socijalističke partije RS da oni plate te troškove, te ih pozvala da smjene svog ministra, u resoru rada, Milenka Savanovića te time pokažu da su istinski zastupnici radnika i njihovih prava.

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti